Підвищене газоутворення при харчовому видові метеоризму обумовлено надлишковим бактеріальним зростанням у тонкому кишечнику. Для зменшення цього симптому, рекомендується протягом 2-4 тижнів дотримуватися дієти з обмеженням певного переліку продуктів. До такого списку належать: цибуля, часник, капуста, бобові, яблука, груші, персики, сливи, молоко та молочні продукти з високим вмістом лактози, пшениця, жито, ячмінь. Через 2-4 тижні можна по одному вводити продукти із забороненого списку та оцінити свою реакцію на нього протягом 2-3-х днів (здуття живота, диспепсія).
При перегляді раціону харчування рекомендується збільшити споживання продуктів з низьким газоутворюючим потенціалом: бананів, білого рису, білкововмісних продуктів (яловичини, курки, індички, яєчного білка). Необхідно обмежити або повністю виключити також вживання газованих напоїв, таких як квас, пиво, кумис. Також серед порад, які допоможуть зменшити прояви метеоризму, слід зазначити такі:
- вживати напої кімнатної температури;
- частіше використовувати в раціоні чаї на основі ромашки, м'яти або фенхелю;
- замінити фруктові соки з ароматизаторами на воду з додаванням соку свіжого лимона;
- свіжі фрукти з низьким вмістом цукру (абрикоси, ожина, чорниця, журавлина, грейпфрут, персики, полуниця та кавун) не схильні викликати прояви метеоризму;
- споживати овочі із низьким вмістом вуглеводів, такі як зелені боби, морква, помідори;
- замінити картоплю, що часто споживається, на рис.